Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

Γυναικολογία ΙΙΙ

"...κατά την διαδερμική χορήγηση οιστρογόνων με ταυτόχρονη λήψη δισκίων οξικής μεδροξυπρογεστερόνης προκαλεί ελάττωση του ινωδογόνου και του παράγοντα VII. Επίσης γενικά τα οιστρογόνα βελτιώνουν την ενδοθηλιακή κυτταρική λειτουργία των αγγείων ενώ η χορήγηση ΟΘΥ δε φαίνεται να προκαλεί αύξηση της δημιουργίας θρομβίνης."

"Η χρήση των προγεσταγόνων έχει συνδεθεί -αναπόδεικτα- με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Σε μελέτη ελέγχου 1897 μετεμμηνοπαυσιακών περιπτώσεων που συγκρίθηκαν με άλλες 1637 ελέγχου ο σχετικός κίνδυνος για καρκίνο του μαστού ήταν 1,06 για κάθε 5 χρόνια ΟΘΥ με οιστρογόνα ενώ ήταν 1,24 για την συνδυασμένη θεραπεία γεγονός που σημαίνει ότι η προσθήκη προγεσταγόνου αυξάνει τον κίνδυνο..."

"Η ταμοξιφαίνη ανήκει στους εκλεκτικούς τροποποιητές των οιστρογονικών υποδοχέων, και έχει αντι-οιστρογονική επίδραση στο μαστό δεσμεύοντας τους οιστρογονικούς υποδοχείς εμποδίζοντας την ορμονική υπερπλαστική δράση σε καρκινικά κύτταρα..."

"...το κολπικό επιθήλιο εμφανίζει προοδευτική ελάττωση του πάχους του και παρατηρείται τελικά εξαφάνιση των πτυχών του και κολπική ξηρότητα. Τα κολπικά υγρά ελαττώνονται όπως και η κολπική οξύτητα και παθογόνοι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται ευκολότερα. Ο τράχηλος ατροφεί επίσης και η έλλειψη τραχηλικής βλέννας συντελεί στην κολπική ξηρότητα. Η μήτρα παρουσιάζει επίσης ατροφικές αλλοιώσεις και στο ενδεχόμενο ύπαρξης ινομυωμάτων παρατηρείται σταδιακή συρρίκνωση, όπως επίσης και στην αδενομύωση ή τις εστίες ενδομητρίωσης. Οι ωοθήκες ατροφούν σταδιακά, όπως και όλα τα ανατομικά στοιχεία του εδάφους της πυέλου, με συνέπεια..."

"...αρχικά γινόταν μόνο με τη χρήση κιτρικής κλομιφαίνης και στη συνέχεια με τη χρήση κιτρικής κλομιφαίνης σε συνδυασμό με ανθρώπινες εμμηνοπαυσιακές γοναδοτροπίνες. Αργότερα η χρήση της κιτρικής κλομιφαίνης σταμάτησε, γιατί ενώ προκαλούσε την ταυτόχρονη ωρίμανση πολλών ωοθηλακίων ταυτόχρονα, ένα ποσοστό κυήσεων της τάξης του 25% κατέληγε σε αποβολές πιθανότατα λόγω ανεπάρκειας της ωχρινικής φάσης και της πτωχής ανάπτυξης του ενδομητρίου. Η πρώιμη αιχμή της LH που αποτελούσε την αιτία ακυρούμενων κύκλων, αντιμετωπίστηκε με τη χορήγηση GnRH
αναλόγων..."

Ρήτρα στο 8 για ταπεινοφροσύνη -με επιείκεια 10, μια επιείκεια που οφείλεις αγαπημένε καθηγητή γιατί η γαμημένη ραλοξιφαίνη ήταν εντός ύλης και παρ' όλα αυτά ήξερα μερικώς τον ρόλο της.

Έτσι ρε πούστη, καπότα στο στυλό μου άλλη φορά. Μπράβο μου =)))

1 σχόλιο:

  1. Κακώς έμεινες με την μήτρα στο χέρι.
    Next time, ενημέρωσε εγκαίρως, γιατί ανεβάζω προλακτίνη στις σωστές στιγμές, και μπορώ τρυφερά-aka, the voices are telling me to kill you-να βοηθήσω.
    Γυναικολογία ΙΙΙ, roger.

    ΑπάντησηΔιαγραφή